Dat kinderen in ontwikkelingslanden het een stuk minder goed hebben dan zij, dat horen ze vaker. Maar om de persoonlijke verhalen van enkele van die kinderen te horen. En foto’s en filmpjes te zien van hun leven daar, dat had pas echt impact. De leerlingen van groep 5 t/m 8 van basisschool de Toonladder raakten dan ook diep onder de indruk tijdens de gastles van Walter Hendriks.

Hendriks zette zes jaar geleden de stichting Child of Uganda op. Zijn doel: kansarme straat- en weeskinderen in Oeganda een goede toekomst bieden. Op scholen vertelt hij hun verhaal. Over armoede, geen of geen schoon drinkwater, 1 bordje pap per twee dagen, en over de gevangenisstraf die ze krijgen als ze betrapt worden op bedelen. Hendriks vertelt in Nederland over de situatie in Oeganda om donaties te genereren, maar zijn gastlessen op school zijn vooral bedoeld als bewustwording. Om te laten zien dat onderwijs, voeding, kleding en vrijheid niet zo vanzelfsprekend zijn als ze lijken. Daarbij past hij zijn verhaal en de beelden die hij laat zien aan aan de leeftijd van de kinderen.

De gastles sloot goed aan bij het project De Gelukskoffer die de leerlingen net hadden afgerond. Onderwerpen als geluk en dankbaarheid werden door de gastles in een nog groter perspectief geplaatst. Leerkracht Paula Pasman: “Het abstracte ‘wij hebben het goed hier in Nederland’ werd door het verhaal over Oeganda ineens heel concreet en echt. We hebben daarna veel gesproken over blij zijn met wat je hebt. En over wat je zelf kunt doen om de wereld om je heen een beetje mooier te maken.”