HOOP DOET LEVEN… UITSTRALEN IN ROEMENIË!

  • Officiële landstaal Roemeens
  • Hoofdstad Boekarest
  • Regeringsvorm Republiek
  • Religie Roemeens-orthodox 87%
  • Inwoners 20.121.641
  • Inwoneraanduiding Roemeen

Wat doen we in Roemenië

We zijn als sinds 2008 verbonden aan de Stichting van dominee Cornel Fedor, Emanuel Ministry Romania. Deze gedreven, inspirerende en gelovige man heeft een groot hart voor de armen in zijn land, waaronder een groot deel zigeuners.

In Valea Draganuila heeft hij een vakantiehuis waar kampen gehouden worden om kinderen een fijne tijd te bezorgen waarbij ze ook nog eens veel aangeleerd krijgen op het gebied van hygiëne, normen en waarden en het christelijk geloof. Voor velen is het voor het eerst dat ze op vakantie gaan, ze zijn vaak niet buiten hun eigen woonplaats geweest. In dit kamphuis is veel geklust in de afgelopen jaren door Sliedrechters en Hardinxvelders.

De aandacht is in de afgelopen jaren verlegd naar de hutjes van de zigeuners zelf om die op te knappen. Ook zijn er diverse ‘meetingcentra’ gerealiseerd om de onderlinge zorg voor elkaar te vergroten. Het laatste project richt zich op Fitsz waar we een meetingcentre inclusief douche, toilet en wasruimte willen ontwikkelen.

roemenie-side-flag

Recent bezoek januari en mei 2023

Afgelopen januari heeft het bestuur een bezoek gebracht aan de Stichting van ds. Cornel Fedor (EMR) waarbij we de kerkjes bezocht hebben en diverse gezinnen hulp geboden hebben.

Lees verder

Zoals het voorzien in brandstof/hout voor de koude wintermaanden, voedselpakketten, een houtgestookte cv-ketel waar meerdere gezinnen gebruik van kunnen maken, het opknappen van het terrein van diverse huisjes, educatiemateriaal voor de jeugd, bijbels en medicijnen.
We hebben ook een bezoek gebracht aan de Stichting Laleaua in Tarnaveni in Roemenië waar Leon de Rover uit Hardinxveld aan verbonden is. We hebben kennis genomen van hun werkwijze, gezien hoe gepassioneerd ze aan de slag zijn om kinderen een extra kans te geven en we zijn als bestuur van plan om hier onze steun aan te verbinden.

Komende mei hopen leerlingen van Calvijn wederom af te reizen voor een midweek Roemenië om beide projecten te bezoeken. U kunt in onze Nieuwsbrief volgen wat de ervaringen zullen zijn! Ook zal er in de zomervakantie een traject plaatsvinden in Roemenië vanuit een kerk in Amersfoort. Een nieuwe kans en uitdaging: we houden jullie op de hoogte!

roemenie-side-flag

Recent bezoek

In januari 2020 hebben we vanuit de Elimkerk Sliedrecht een bezoek gebracht aan onze zustergemeenten in Gherla.

Lees verder

We hebben voedselpakketten rondgebracht. We hebben de resultaten gezien van het project in 2019: een badkamer, toilet en wasruimte in Mintiu. Hierdoor heeft een hele gemeenschap voor het eerst toegang tot stromend water. We hebben plannen ontwikkeld voor Fitsz, een zigeunerdorp waar de omstandigheden zwaar zijn, de omgeving sterk vervuild en de mensen letterlijk proberen te overleven. We hebben een basisschool bezocht en de kinderen daar voorzien van materialen en winterkleding. En natuurlijk hebben we de banden aangehaald met dominee Fedor en zijn familie

Voorgaande berichten

  • Dossiernummer ANBI: 82342
  • KvK: 54634946
  • IBAN: NL71RABO0319770141
  • Fiscaalnummer: 851381133